How to fix color teams in unit graphics..

Got resources you'd like to share? Want to request some help with scripting or graphic creation? Then this is the place to be.
francot514
Posts: 87
Joined: Wed May 21, 2014 6:26 am

How to fix color teams in unit graphics..

Postby francot514 » Mon May 04, 2015 6:55 am

Im creating this new graphics and posting some of them into the mod archive here, but for some units the team colors are not working, by example this the tauren, how to fix it??
Attachments
tauren2.png
Tauren
tauren2.png (338.7 KiB) Viewed 2375 times
User avatar
b_o
Posts: 328
Joined: Sun Jan 01, 2012 12:07 pm

Re: How to fix color teams in unit graphics..

Postby b_o » Mon May 04, 2015 2:03 pm

A 256 color palette is needed, and 4 palette indexes are reserved for team colors:

#208 replaced by player color (brightest shade)
#209 replaced by player color (next brightest)
#210 replaced by player color (darker shade)
#211 replaced by player color (darkest shade)

There is more info here: viewtopic.php?f=29&t=3309

You want to make sure the team colors in the graphic are located in the correct palette index.

There are different ways to rearrange them. If you have the ability to save and load palettes in the jasc format, you can use a text editor and re-arrange the order of the colors manually before reloading the modified palette into the old graphic. Or you can use the free version of "graphics gale" to drag and drop the colors to the appropriate index, then save the new palette as an external palette, then open up the original graphic from before you moved the indexes, then load the new palette into the old graphic, and the team colors should be properly indexed to the new indexes. A complication can be happen when you have an identical RGB value indexed earlier in the palette. In that case, when you load the new palette, it might try to use the lower index instead of the team color index, since some graphic programs seem to assign the index to the first occurrence of the RGB value it's looking for. To avoid that problem you can make sure that the team colors you use have unique RGB values in the palette. That might mean modifying recurring RGB values by 1 to make the RGB values in one index different from RGB values in other indexes.
francot514
Posts: 87
Joined: Wed May 21, 2014 6:26 am

Re: How to fix color teams in unit graphics..

Postby francot514 » Tue May 05, 2015 8:34 am

Hurra i dont understand so much about pallete editing or related, can you help me and try to fix the image please...
User avatar
Kyran
Posts: 499
Joined: Sat Dec 31, 2011 5:19 pm
Location: Australia
Contact:

Re: How to fix color teams in unit graphics..

Postby Kyran » Tue May 05, 2015 1:23 pm

You can try copy and pasting your graphic into an existing image (which works with team colours). Then, change the team colour sections of your graphic to match the original's.
04:27 jim4 why haven't you added wc1 support? this project sucks. i'm only going to use freecraft
05:06 jim4 finished wc1 support yet? i've been waiting for 6 years
05:10 jim4 new things scare me
francot514
Posts: 87
Joined: Wed May 21, 2014 6:26 am

Re: How to fix color teams in unit graphics..

Postby francot514 » Thu May 07, 2015 5:30 am

Tried and got same result, dont know if i do it wrong, but used gimp for do it...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest